Winter in de zoo

23december2009
Bron: harpij.nl en telegraaf.nl
Nu de winter echt begonnen is met vorst en een pak sneeuw, treffen dierentuinen ook hun maatregelen. Sommige dieren, die oorspronkelijk uit warmere streken komen, worden binnen gehouden. Hokken worden zonodig extra verwarmd.
Ook wat extra stro in de hokken helpt en in de buitenverblijven kan zand gestrooid worden om te voorkomen dat dieren uitglijden. Dit kan beter niet met pekel gedaan worden omdat dit slecht voor de gezondheid van de dieren is. Uiteraard moet het drinkwater niet bevriezen. Bevroren grachten om de dierenverblijven moeten ook ijsvrij gemaakt worden om te voorkomen dat dieren via het ijs de vrijheid kiezen.
Giraffes worden uit voorzorg binnen gehouden. Het risico op glij- en valpartijen bij deze dieren is te groot. Zwartvoetpinguins worden ook vaak binnen gehaald. Dit klinkt tegenstrijdig, maar deze pinguïnsoort komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is dus geen kou gewend. Sumatraanse tijgers zijn ook geen kou gewend, maar de Sumatraanse tijgers in Burgers’ Zoo waren helemaal door het dolle heen toen ze de sneeuw in mochten. In Safaripark Beekse Bergen trotseren leeuwen, zebra’s, antilopen en kamelen de sneeuw. Zij zijn goed bestand tegen de winterse kou.