Famous Five

06januari2010
Bron: waza.org, foto Elke Talma (MCSS)
Het kerstverhaal van de WAZA (World Association of Zoos and Aquaria): de Famous Five zijn weer terug naar de Seychellen. De Famous Five zijn in dit geval vijf karetschildpadden die op de Seychellen vrijgelaten gaan worden.
In maart 2009 werden op de luchthaven van Frankfurt vijf bevruchte schildpaddeneieren in beslag genomen. Een Duitse passagier die op de Seychellen op vakantie was geweest probeerde de eieren illegaal de EU in te smokkelen. De eieren waren ontdekt door een hond die getraind is om beschermde dieren te ruiken.
De eieren werden naar de dierentuin van Frankfurt gebracht en succesvol uitgebroed. Hier werd duidelijk dat het om karetschildpadden (Eretmochelys imbricata) ging, een bedreigde diersoort. De karetschildpad staat op de Rode Lijst van de IUCN. De schildpadden zijn inmiddels 20 cm lang (deze soort wordt uiteindelijk zo’n 90 cm lang) en zijn goed gezond. Karetschildpadden kunnen meer dan 100 jaar oud worden en daarom is besloten de dieren in het land van herkomst (Seychellen) vrij te laten.
Een dergelijke vrijlating moet aan heel veel regels voldoen en na veel overleg waren alle betrokken instanties in Duitsland en op de Seychellen het erover eens dat de schildpadden inderdaad weer op de Seychellen vrijgelaten konden worden.
Half december zijn de vijf schilpadden naar de Seychellen gevlogen onder begeleiding van een medewerker van het Duitse instituut voor natuurbehoud. De schildpadden worden tijdelijk opgevangen in de (zout)water vijvers van een parelkwekerij voordat ze daadwerkelijk in het wild worden losgelaten. Als dank voor de goede zorgen in Duitsland zijn de Famous Five genoemd naar vijf grote steden in Duitsland.

De avonturen van de Famous Five zijn te volgen op een blog van de MCSS, de Marine Conservation Society Seychelles.
Volg de schildpadden op de blog.