Vogelzangverkiezing

20januari2010
Bron: vroegevogels.vara.nl, foto door Malene Thyssen via Wikipedia
De verkiezing van de Vogel Top 100 stond eerder al aangekondigd in deze nieuwsbrief. Op 3 januari is de hele Top 100 uitgezonden bij het VARA radioprogramma Vroege Vogels. Hier werd ook de winnaar bekend gemaakt.
Ruim 75.000 stemmen zijn er uitgebracht en de merel heeft gewonnen. De zang van de merel werd mooier gevonden dan die van de nachtegaal en van de zanglijster.
Er was een voorselectie gemaakt door Vroege Vogels, Vogelbescherming Nederland, SOVON Vogelonderzoek en Nico de Haan’s Vogelkijkcentrum. Zij kozen 140 Nederlandse vogels uit waarop gestemd kon worden. En de merel was dus favoriet met 4190 stemmen. Nummers 2 en 3 waren respectievelijk de nachtegaal en de zanglijster. Op de 140e plaats eindigde het waterhoentje, met slechts 24 stemmen. Opvallend in de eindnotering zijn de hoge scores van de huis- en tuinvogels.
De Vogel Top 100 is een aanloop naar het nieuwe zangseizoen. Dit begint meestal vrij snel na de kortste dag, afhankelijk van het weer. Vogels zingen overigens niet om de mens een plezier te doen (als is dat dus wel zo, gezien het grote aantal reacties). Het zingen, of eigenlijk fluiten, is de bekendste vorm van communicatie bij dieren. Vogels fluiten om een partner te lokken of om een indringer te verjagen uit het territorium. Om contact te houden met soortgenoten of om te bedelen om voedsel. Of om alarm te slaan: pas op, roofdieren gesignaleerd.

De hele Vogel Top 100 is te vinden op de site van Vroege Vogels.
Klik hier voor meer info over de fotografe