Beleef de lente

03maart2010
Bron: natuurbericht.nl, foto Mila Zinkova
Heeft u vorig jaar ook wel eens via de webcam meegekeken in de nesten van vogels? Voor alweer het vierde jaar zijn de webcams weer geplaatst door Vogelbescherming Nederland. Vanaf 1 maart zijn de fora weer geopend en kunnen de clips bekeken worden.
Dit jaar zijn de webcams opgesteld in nesten van de steenuil, torenvalk, kerkuil, ooievaar, boomklever, koolmees en oehoe. De boerenzwaluw wordt nog verwacht, daar zijn nog geen beelden van. Al lang voordat de vogels aankomen zijn de camera’s aangebracht, om de vogels niet te verstoren. Ook zijn de locaties afgeschermd, zodat de vogels rustig kunnen broeden en later de jongen verzorgen.
Naast de live beelden van de webcams worden de hoogtepunten ook bewaard, zodat die altijd terug te kijken zijn. Ook wordt door deskundigen van de verschillende vogelwerkgroepen een weblog bijgehouden.

De winter lijkt nog niet helemaal voorbij, maar de vogels hebben het voorjaar al wel in de kop. De nestkast wordt geïnspecteerd (koolmees) en er wordt volop gebaltst (steenuil) en de oehoe en de ooievaar zitten al te broeden. Dit jaar is het overigens voor het eerst dat er een camera bij een nestplaats van een oehoe geplaatst is. De Oehoe is de grootste Europese uilensoort. Met een lengte van 60 tot 75 cm en een spanwijdte van 1,60 meter is deze vogel groter dan de buizerd. Het is een echte roofvogel. Door middel van de webcam kan de menukeuze van de oehoe (welke prooien, hoeveel) veel beter gevolgd worden dan alleen uit braakballen. Vogelbescherming Nederland hoopt ook op deze manier meer over de oehoe te weten te komen.

In 2009 hebben 900.000 mensen een kijkje genomen op de site.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0