Dierentuinbezoek in 2009

03maart2010
Bron: nvdzoos.nl
De 15 dierentuinen die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) hebben in 2009 een kleine 10,5 miljoen bezoekers getrokken. Dit is slechts 1% minder dan in 2008. Individuele dierentuinen zien overigens wel verschillen.
Er waren wel minder toeristen en dat was te merken in sommige dierentuinen. De bezoekersaantallen bleven op peil door bijzondere geboortes, door nieuwe dierenverblijven of door het in gebruik nemen van overdekte speelmogelijkheden. Grote publiekstrekkers waren jonge olifantjes (Emmen en Amersfoort), jonge giraffes (Emmen, Blijdorp en GaiaPark), de adelaarsroggen in Arnhem en de dolfijnen en een bruinvis in Harderwijk.
Bijzondere andere aanwinsten waren het DinoDome in GaiaPark, het olifantenverblijf in Amersfoort, een nieuw pinguïnverblijf in Rhenen en het China Festival of Lights in Emmen.

In Nederland zijn 50 dierentuinen en hiervan zijn er 15 lid van de NVD. Een lidmaatschap stelt eisen aan het dierenwelzijn in de dierentuin. Verder werken de leden samen in fokprogramma’s voor bedreigde diersoorten, educatieve programma’s en een gezamenlijk natuurbeschermingsprogramma.