Hyena's in Blijdorp

03maart2010
Bron: blijdorp.nl en waza.org
De gevlekte hyena's in Blijdorp bewonen alweer enkele maanden hun nieuwe verblijf. Het is onderdeel van het Savannegebied en grenst aan het verblijf van de giraffen en de koedoe's. De prooi- en roofdieren kunnen elkaar niet zien en bereiken, maar wel ruiken en horen.
Het verblijf wordt bewoond door drie gevlekte hyena’s, een mannetje en twee volwassen zussen. Stevig hekwerk en gaas in de bodem moeten de dieren binnen hun verblijf houden. Dat verblijf is overigens zo natuurlijk mogelijk ingericht met een waterstroom, rotsblokken en boomstammen en een echt hol. Een hele vooruitgang vergeleken met hun vorige verblijf. Ook kunnen de dieren zonodig apart gezet worden. Wanneer één van de vrouwtjes jongen zou krijgen is dat hard nodig. Het mannetje speelt geen rol bij de opvoeding en ziet de jongen eerder als makkelijke prooi.
Overigens lijken de mannetjes en de vrouwtjes hyena’s erg op elkaar, er is weinig onderscheid. De vrouwtjes zijn vaak wel wat groter en zwaarder dan de mannetjes. De externe geslachtsorganen van de vrouwtjes lijken ook erg op die van de mannetjes. Hierdoor is lang gedacht dat hyena’s hermafrodieten waren.

Gevlekte hyena’s (Crocuta crocuta) worden niet zo vaak gehouden in dierentuinen. Momenteel zijn dat een kleine 70 dieren in minder dan 20 Europese dierentuinen. In het wild komen de hyena’s voor in een groot gebied ten zuiden van de Sahara en staan momenteel niet op de lijst van de bedreigde diersoorten. Voor dierentuinen zijn hyena’s interessant omdat een belangrijke rol in de voedselketen hebben en boeiend sociaal gedrag. Het zijn echte groepsdieren. Toch kiezen veel dierentuinen dan toch liever voor wilde honden, die op veel gebieden vergelijkbaar zijn met de hyena (gedrag, rol in de voedselketen) maar wel bedreigd worden in hun voortbestaan.