Neusberen in Amersfoort

17maart2010
Bron: dierenparkamersfoort.nl, dierenrijk.nl, waza.org
In Dierenpark Amersfoort is een groep van twaalf neusberen te zien. De dieren zijn afkomstig uit Antwerpen en Arnhem en mochten eind februari voorzichtig kennis maken met hun nieuwe verblijf in Amersfoort.
Neusberen zijn geen echte beren. Ze zijn verwant aan de wasberen. Het zijn kleine, roofdieren die in groepen door het regenwoud trekken. Met kreten wordt onderling contact gehouden. Al lopend wordt er gezocht naar vruchten, wortels, insecten, eieren en kleine dieren zoals hagedissen, vogels en knaagdieren. De spitse, flexibele neus wordt daarbij veelvuldig gebruikt. Natuurlijke vijanden zijn wurgslangen en grote katachtigen zoals de jaguar. Bij onraad klimmen de neusberen de bomen in. ’s Nachts wordt ook in bomen geslapen. Mannetjes leven overigens solitair, de groepen bestaan uit vrouwen en kinderen.
De neusberen (Nasua nasua) hebben een rood-bruine tot grijze vacht met een lichtere of zelfs witte onderbuik. De korte, stevige poten zijn zwart en de staart is zwart- of bruin-geel gestreept. De lengte is 40-70 cm en de staart is ongeveer even lang. De oren zijn klein en rond.

Voor bezoekers van dierentuinen zijn neusberen interessant. Ze zijn overdag actief en zijn erg nieuwsgierig. Ze steken graag overal hun neus in. In het verblijf van de neusberen moeten klimmogelijkheden aanwezig zijn.

Aan de komst van de neusberen ging een andere verhuizing vooraf. De kraagbeer in Amersfoort is verhuisd naar Dierenrijk om hier te gaan samenleven met nog twee andere kraagberen. Het verblijf van de kraagbeer is vervolgens geschikt gemaakt voor de komst van de neusberen.