Tanden flossen

17maart2010
Bron: nu.nl
De tandarts zegt het steevast bij een controle: wel goed de tanden flossen! Maar er zijn ook makaken die hun tanden flossen, zo ontdekten Japanse wetenschappers. Eén makaak begon daarmee en leerde dit kunstje ook aan haar groepsgenoten.
Onderzoekers van de Universiteit van Kyoto deden hun studie in de dierentuin Iwatayama Monkey Park. Een makaak met de naam Chompe lijkt daar na iedere maaltijd haar tanden te flossen. Zij doet dit door haar tanden langs de vacht van andere apen te schuren of door haren uit haar eigen vacht te trekken en die als flosdraad door haar mond te trekken. De onderzoekers vermoeden dat dit gedrag toevallig is ontstaan. Makaken likken regelmatig aan elkaar vacht om parasieten te verwijderen. Vermoedelijk is er wel eens een haar tussen de tanden van Chompe terecht gekomen waardoor er voedselresten aan de haar bleven plakken. Ze kon daardoor die voedselresten van de haar aflikken. Waarschijnlijk heeft de beloning om voedsel van de haren af te kunnen likken haar ertoe aangezet om het gedrag te herhalen, aldus de hoofdonderzoeker.
Heel langzaam, gedurende een periode van vier jaar, werd het flosritueel overgenomen door de groepsgenoten van Chompe. Bij makaken verspreiden nieuwe vindingen zich via de naaste familieleden. Moeders geven het door aan hun nakomelingen. Het flossen verspreidde zich traag omdat Chompe in deze groep maar twee naaste familieleden heeft, haar moeder en één jong.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Primates.