Mystery Monkey

31maart2010
Bron: msnbc.msn.com, foto Renee Barth
Een rhesusaap in Florida heeft zijn eigen Facebook- en Twitterpagina. De lokale media berichten regelmatig over deze aap en in kranten word zijn verhaal al vergeleken met de film 'The Fugitive'. Het enige wat minst is de eenarmige bandiet.
De rhesusaap houdt al meer dan een jaar lang de gemoederen bezig. Hij dook ineens op in verschillende woonwijken van Tampa Bay (Florida) en laat zich maar niet vangen. Waar de aap vandaan komt is ook niet duidelijk. Hij zou ontsnapt kunnen zijn bij een particulier, die illegaal een aap hield, of hij is ontsnapt uit een reservaat een stuk noordelijker van Tampa. Daar leeft een groep rhesusapen die ooit voor een Tarzan film naar Florida gehaald zijn. De aap weet zich prima te redden. Hij let goed op bij het oversteken van straten (kijkt naar beide kanten) en houdt zich verre van stroomkabels. Rhesusapen zijn alleseters en leven van fruit, groente, insecten en kleine dieren. In het vruchtbare Florida komt hij dus prima aan zijn trekken. Een professionele dierenvanger heeft de aap al enkele malen in het vizier (van zijn verdovingsgeweer) gehad, maar de aap is hem steeds te snel af. Hij is wel eens geraakt maar verstopte zich toen goed tot de drugs uitgewerkt waren. Dit pas nadat hij de vanger met mest had bekogeld…
Op Facebook en diverse blogs heeft Mystery Monkey nu al een hele grote groep fans. In de afgelopen weken heeft hij op Facebook al 56.000 fans verzameld. Die hopen dat de aap op vrije voeten blijft. De vanger hoopt dat hij hem veilig kan vangen waarna hij naar veilige plaats gebracht kan worden. De vanger hoopt dat niet een ongetraind persoon probeert de aap te vangen, want deze dieren zijn veel sterker en slimmer dan mensen denken.