Poetsbeurt

31maart2010
Bron: news.bbc.co.uk, foto Jill Sonsteby
Het leek of de zebra zijn laatste uurtje tegemoet was gegaan. Dat dachten de bezoekers in Zurich Zoo tenminste, toen ze zagen hoe een zebra haar kop in de bek van een nijlpaard stak. Maar de enorme kaken klapten niet dicht. Integendeel, het nijlpaard was blij met de poetsbeurt.
Nijlpaarden worden wel gezien als een van de meest agressieve diersoorten. Hoewel de dieren planteneters zijn en niet snel soortgenoten doden, worden er wel regelmatig mensen het slachtoffer van nijlpaarden. Gezien hun omvang lijken nijlpaarden niet snel te zijn, maar op het land kunnen ze snelheden bereiken van 30 km per uur en daarmee lopen ze een mens eruit. Ook bootjes worden regelmatig omgekeerd en gesloopt en voor de inzittenden loopt het meestal slecht af. De beet van een nijlpaard is krachtig genoeg om een krokodil in tweeën te bijten. Het is vooral gevaarlijk om tussen een nijlpaard en zijn of haar poel te komen.

In Zurich Zoo delen zebra’s en nijlpaarden een verblijf. Het nijlpaard deed haar bek open en liet de zebra haar tanden schoonmaken. Deze poetsbeurt duurde zo’n 15 minuten en werd zeer verwonderd gadegeslagen door de bezoekers van de zoo.