Paarden te dik

14april2010
Bron: vroegevogels.vara.nl
Niet alleen mensen worden steeds dikker. Ook van de paarden en pony's is meer dan de helft te dik. Dit blijkt uit onderzoek wat door het Paarden Kennis Centrum in Lelystad gedaan is. Gedurende een maand werd op maneges, ..
in pensionstallen en bij particulieren door twee medewerkers van het Paarden Kennis Centrum uitvoerig onderzoek gedaan. Bijna 700 paarden zijn uitvoerig onderzocht. Maar liefst 57 procent van de dieren lijdt aan obesitas. Vooral in het noorden van het land werden de meeste paarden en pony’s met overgewicht gezien. Bij dieren onder de drie jaar werden de minste problemen gezien. De gevolgen van overgewicht zijn bij paarden en pony’s net zo zorgwekkend als bij mensen. De spieren en gewrichten hebben het zwaar te verduren. Ook bij paarden en pony’s met overgewicht komen klachten met hart en vaatziekten en spijsverteringsproblemen voor. Daarnaast hebben de dieren een grotere kans op hoefbevangenheid.

Het Paarden Kennis Centrum wil het welzijn van paarden en pony’s verbeteren. Zij doen dit onder meer door kennisoverdracht. Opvallend in dit onderzoek was dat veel paardenhouders niet weten wat een gezond gewicht is voor een paard of pony in een normalen conditie. Hier is dus werk aan de winkel voor het Paarden Kennis Centrum.

Het paard op de foto is overigens niet te dik.