Diersoort ontdekt

14april2010
Bron: nationalgeographic.com, foto: Joseph Brown, via nationalgeographic.com
Met enige regelmaat wordt in de pers gemeld dat er nieuwe diersoorten ontdekt zijn. Meestal gaat dit om vrij kleine dieren. Maar op de Filipijnen is nu een varanensoort ontdekt die twee meter lang is. De lokale bevolking kende het dier overigens al lang, ze worden graag gegeten.
De nieuwe varanensoort heet Varanus bitatawa. De naam verwijst naar de naam die lokaal gebruikt wordt. Tijdens een expeditie werden zowel een Varanus bitatawa als een zeer zeldzame en nauw verwante Varanus olivaceus (Grays varaan) gevangen en onderzocht. Het was essentieel om deze beide dieren met elkaar te kunnen vergelijken, volgens de onderzoekers, omdat het team zo de subtiele verschillen tussen de beide soorten kon zien en kon bepalen of het daadwerkelijk om twee verschillende soorten ging. Aan de hand van DNA, schubbenpatroon, formaat en vorm van de penis kon geconcludeerd worden dat het om een nieuwe soort ging. De Varanus bitatawa is ook nauw verwant aan de Komodovaraan, maar de V. bitatawa is, in tegenstelling tot de Komodovaraan een fruiteter.

Foto’s van jagers met de felbegeerde buit waren de aanleiding voor een grootscheeps onderzoek in op het eiland Luzon (Filipijnen). Dit eiland is zeer dicht bebost maar ook dicht bewoond. Toch is het lastig om deze varanensoort te ontdekken. De dieren zijn zeer schuw en verblijven vrijwel altijd hoog in de bomen, vaak meer dan 20 meter boven de grond.