Waarschuwende padden

14april2010
Bron: scrientias.nl
De mensheid zoekt al jaren naar iets wat ons kan waarschuwen dat er een aardbeving aan zit te komen. Volgens een Engelse biologe kan de gewone pad dit voorspellen. Zij onderzocht een populatie padden voor, tijdens en na de aardbeving in L'Aguila (Italie).
Bij deze beving op 6 april 2009 die een kracht had van 6.3 op de schaal van Richter kwamen meer dan 300 mensen om en moesten 40.000 mensen geëvacueerd worden.
De biologe onderzocht een populatie padden (Bufo bufo) bij het meer van San Ruffino, 75 km ten noorden van L’Aguila. Aantallen dieren werden waargenomen en daarnaast temperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid, neerslag en anderen condities. Op 28 maart hadden meer dan 90 mannelijke padden zich verzameld voor het voortplantingsseizoen, maar twee dagen later daalde het aantal sterk. Op 1 april (5 dagen voor de aardbeving) was 96 procent van de mannetjes gevlucht. Op 9 april, met volle maan, waren er weer enkele tientallen dieren te zien, maar enkele dagen later verdwenen deze weer. Pas vanaf 15 april, twee dagen na de laatste naschok, stegen de aantallen weer. In de dagen rond de aardbeving werden ook geen parende padden gesignaleerd en ook werd geen verse eisnoeren gezien. Normaal gesproken blijven mannelijke padden op locatie wanneer ze daar eenmaal aangekomen zijn en vertrekken pas weer wanneer het voortplantingsseizoen over is.

Maar hoe wisten de padden dat er een aardbeving aan zat te komen? De onderzoekster combineert gegevens over elektrische activiteit in de ionosfeer met haar eigen data. Zij vindt uit dat het vertrek van de padden samenhangt met een verstoring van de radiogolven met een hele lage frequentie. Volgens de onderzoekster kunnen padden vroege tekenen van een aardbeving oppikken zoals het vrijkomen van bepaalde gassen en geladen deeltjes. Mogelijk zouden de padden als waarschuwingssysteem gebruikt kunnen worden.

Resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Zoology van de Zoological Society of London.