Quiz Volwassenen

14april2010
De quiz voor volwassenen was lastig. Er was niemand die alle vragen goed had. Voor de liefhebbers zetten we hier alle vragen en antwoorden op een rij. En daar is nog best wat van op te steken!
Vraag 1. Over welke rat schreef Beatrix Potter een verhaal en wat was de titel van het boek? Het ging om Ronald Rat. De titel van het boek is De avonturen van Ronald Rat of de kattesaucijs.

Vraag 2. Omcirkel de galblaas op het plaatje. Dit was een strikvraag. Een rat heeft namelijk als één van de weinige zoogdieren geen galblaas. Er waren slechts twee mensen, die dit wisten.

Vraag 3. Wat is de wetenschappelijk naam voor een babyratje? Het goede antwoord is pup. De term ritten is bedacht door liefhebbers, maar is niet de officiële benaming voor een babyratje. Markant detail: niemand had deze vraag goed.

Vraag 4. De bruine rat wordt vaak als veroorzaker van de pest gezien, maar is dat ook zo? En waarom wel of niet? Nee, de bruine rat zorgde er juist voor dat de pest verdween uit Europa. De pest werd overbracht door de vlooien van de zwarte rat en de bruine rat heeft de zwarte rat verdreven uit Europa. Hier hebben wij alle antwoorden, die begonnen met nee goedgekeurd.

Vraag 5. Hoe heet de tekening van deze rat? (zie foto) Het gaat hier om een zwart Amerikaans berken geblest odd-eye dumbo. Wij vroegen echter alleen om de tekening. Het juiste antwoord is dan Amerikaans berken geblest.

Vraag 6. Hoeveel snijtanden, hoektanden en kiezen heeft een rat? Een rat heeft vier snijtanden, geen hoektanden en twaalf kiezen.

Vraag 7. Welke twee punten uit de bijsluiter van het middel Galastop zijn niet van toepassing op ratten? De punten, die niet van toepassing zijn op ratten, zijn de punten over braken. Een rat kan namelijk niet braken. Bij de overgang van de slokdarm naar de maag zit bij ratten een plooi. Eten dat een maal de maag heeft bereikt, kan door deze plooi niet meer terug de slokdarm in. Door deze plooi kunnen ratten dus niet overgeven of boeren.

Een ander punt wat niet van toepassing is op ratten is het laatste punt. Abortus na de zesde week van de dracht kan niet, omdat ratten slechts drie weken drachtig zijn. Er waren twee mensen, die dit opmerkten.

Vraag 8. Als je een rat voor een operatie bij een dierenarts brengt, moet hij/zij dan nuchter zijn? Nee. De rat ’s nachts laten vasten is niet nodig en kan zelfs gevaarlijk zijn. Zie ook het antwoord op vraag 7. Ratten kunnen niet overgeven.

Daarnaast eten ratten voornamelijk ’s nachts. Als je de rat voor de operatie ’s nachts laat vasten, wordt zijn energiereserve enorm verlaagd. Het vasten kan een te lage bloedglucosespiegel en uitdroging veroorzaken. In combinatie met onderkoeling (waar een rat erg gevoelig voor is) tijdens een operatie kan dit narcoseproblemen veroorzaken met in het ergste geval de dood als gevolg. Het is dus juist belangrijk dat een rat voordat je hem naar de dierenarts voor een operatie brengt, gegeten heeft. Het hok dient voorzien te zijn van voer en water. Ook na de operatie dient de rat, zodra hij bij is, onmiddellijk voer en water aangeboden worden.

Winnaar van deze quiz is Mariska Vroegop uit Alphen aan de Rijn. Zij had de meeste vragen goed. Gefeliciteerd Mariska! En de prijs is onderweg.