Zingende muizen

14april2010
Bron: news.discovery.com
Wanneer mannelijke huismuizen de aanwezigheid ruiken van een beschikbaar, volwassen en niet-gerelateerd vrouwtje, dan zingen ze. Dit gezang is niet hoorbaar voor de mens, het zijn ultrasone liefdesliedjes.
De frequentie van deze geluiden liggen boven de frequenties die mensen kunnen horen. Onze nachtrust hoeft dus niet verstoord te worden door krolse muizen. De vrouwelijke muizen worden aangetrokken door de liedjes van onbekende mannelijke muizen. De vrouwtjes zingen overigens niet. Ze produceren wel ultrasone geluiden, maar alleen naar andere vrouwelijke muizen toe. De reactie van vrouwtjes huismuizen op de zingende mannen is zich eindeloos poetsen.

Ultrasoon geluid is niet alleen onhoorbaar voor mensen maar ook voor veel predatoren van muizen. Bovendien worden door ultrasoon geluid minder trillingen voortgebracht die mogelijk weer door slangen opgepikt zouden kunnen worden. Wezels en nertsen kunnen overigens wel ultrasone geluiden horen.

De onderzoekers vermoeden dat ultrasone geluiden een belangrijke vorm van communicatie bij muizen zijn. Mogelijk worden dit soort geluiden ook door andere knaagdieren, zoals ratten, gebruikt bij het paargedrag.