Neushoornruil

28april2010
Bron: safaripark.nl
Verandering van spijs doet eten, zo luidt het gezegde. Maar een verandering van de groepssamenstelling bij de neushoorns moet juist zorgen voor kleine neushoorntjes. Tenminste, dat hopen de dierverzorgers in Safaripark Beekse Bergen.
Door een neushoorn uit het Safaripark te ruilen met een neushoorn uit het Verenigd Koninkrijk hopen beide parken op nageslacht. Een dergelijke verandering in groepssamenstelling heeft in de praktijk al vaker ertoe geleid dat de vrouwtjes die geen cyclus (meer) hebben weer wel in cyclus komen. De kans op het krijgen van jongen wordt zo aanzienlijk vergroot. Safaripark Beekse Bergen is coördinator van het Europese fokprogramma van neushoorns. Zij moeten het voortbestaan van deze bedreigde diersoort waarborgen. Het Safaripark is ook de aanstichter van de neushoornruil. Uit het Safaripark vertrekt Mirjam (17,5 jaar). Zij gaat naar Woburn Safari Park. Uit Blair Drummond Safari Park komt Mazumba (3 jaar) nar de Beekse Bergen. Wanneer zij, zoals de verzorgers hopen, vlot drachtig raakt, duurt het overigens nog wel anderhalf jaar voordat een neushoornkalf te bewonderen is.

Het Safaripark heeft al een lange historie met neushoorns. Het eerste neushoornkalf in Nederland werd er in 1976 geboren. Afgelopen november was er weer een primeur: neushoorn Dounia die zelf in de Beekse Bergen was geboren kreeg toen een kalf. Ook worden sinds drie jaar bevruchte neushoorneitjes in een draagmoeder geplaatst.