Zeenaalden selectie

28april2010
Bron: iol.co.za
Mannelijke zeenaalden laten de mate van zorg voor hun jongen afhangen van de aantrekkelijkheid van het vrouwtje waarmee ze gepaard hebben. Wanneer de moeder aantrekkelijk was, zorgt de vader beter voor de jongen.
Zeenaalden zijn bijzondere vissen. Net als bij de naaste familieleden de zeepaardjes en zeedraken worden de mannetjes zwanger. Het vrouwtje zet de eitjes af in een buidel bij het mannetje en deze draagt de zorg voor de embryo’s. De worpgrootte is tussen de 5 en 40 en de draagtijd is 12 tot 14 dagen. Onderzoekers van een universiteit in Texas zijn er nu achter gekomen dat het mannetje de zorg voor de nakomelingen af laat hangen van de aantrekkelijkheid van het vrouwtje. De onderzocht zeenaalden zijn de Syngnathus scovelli, die in de Golf van Mexico voorkomen. De voorkeur van de mannetjes gaat uit naar grotere vrouwtjes. Wanneer een mannetje gepaard had met een minder groot, en dus minder aantrekkelijk, vrouwtje, werd minder goed voor de embryo’s gezorgd. Het lijkt wel of het mannetje zijn krachten wil sparen voor toekomstige zwangerschappen met een mogelijk aantrekkelijker vrouwtje.

Zeenaalden leven in tropische kustwateren.. Het zijn lange, dunne vissen van zo’n 10 cm lengte. Het mannetje draagt tussen de 5 en de 40 nakomelingen in zijn buidel en de draagtijd is 12 tot 14 dagen.
De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature.