Zo doen ze dat!

28april2010
Bron: informatiedierproeven.nl
Eind april verscheen de brochure Dierproeven. Zo doen ze dat! De brochure is een uitgave van de Stichting Informatie Dierproeven (SID) en biedt objectieven en integere informatie over dierproeven.
Volgens Cees Smit, de voorzitter van de SID, is deze informatie hard nodig, zo zei hij bij de overhandiging van het eerste exemplaar aan Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel. Een SID onderzoek onder middelbare scholieren liet zien dat de helft van de ondervraagden denkt dat in Nederland dierproeven gedaan worden voor de ontwikkeling van cosmetica. Maar dit is al sinds 1997 verboden. Volgens Smit laten onjuiste feiten, cijfers, acties, demonstraties en een onzichtbare overheid zien dat voorlichting over dierproeven en proefdieren buitengewoon belangrijk is.

De brochure is geschreven onder redactie van verschillende partijen, die elk een eigen mening hebben over dierproeven. De toonzetting is daardoor niet pro of contra en de brochure bevat geen halve waarheden. De objectieve informatie is gebaseerd op Zodoende 2008, het jaarverslag over dierproeven en proefdieren wat door de Voedsel en Waren Autoriteit opgesteld is.
De SID (in 2004 opgericht) vindt dat de overheid onvoldoende publieksvoorlichting geeft over dierproeven terwijl ze wel biomedisch onderzoek financieren en dierproeven verplicht stellen. Ook wordt openheid verlangd van alle instellingen die dierproeven verrichten.

In de brochure worden verschillende standpunten belicht en de lezer wordt gestimuleerd om zelf een mening te vormen. De brochure is te downloaden van de site van de SID.
Klik hier voor de site van het SID