Kraanvogels in Engeland

12mei2010
Bron: hln.be
Na een hectische autorit kwamen in het Verenigd Koninkrijk acht kraanvogels uit het ei. De eieren hadden ingevlogen zullen worden, maar de IJslandse vulkaan gooide roet (of liever as) in het eten. Een autorit van 17 uur bracht de eieren net op tijd ter plaatse.
Sinds 1600 komen er geen kraanvogels meer voor in het Verenigd Koninkrijk. Sinds 2007 loopt er bij de Wildfowl and Wetlands Trust (WWT) een project om weer een broedpopulatie te starten. Bij WWT Slimbridge in Gloucestershire is hiervoor een Crane School opgezet. Een stuk moeras is speciaal ingericht om kraanvogel kuikens zo natuurgetrouw mogelijk groot te brengen. De kuikens worden door mensen grootgebracht maar de verzorgers zijn altijd gekleed in grijze kraanvogel-pakken met capuchons. Wanneer de kuikens gevoerd worden gebeurt dit met apparaatjes die op de kop van een kraanvogel lijken. De verzorgers moeten de kuikens leren hoe ze in het wild moeten overleven, leren zwemmen en voedsel verzamelen. Ook moeten ze sociale contacten leren leggen en zichzelf beschermen tegen roofdieren. Uiteindelijk worden de vogels in het wild losgelaten.

Acht eieren zouden vanuit Duitsland overgevlogen worden, maar door het vliegverbod door de aswolk moesten ze per auto gebracht worden. Net op tijd, want slechts enkele uren na aankomst kwamen de eieren uit.