Levensduur en gehoorzaamheid

12mei2010
Bron: nu.nl
Canadese wetenschappers vergeleken persoonlijkheidskenmerken van verschillende hondenrassen met gegevens over levensduur van diezelfde rassen. Uit de studie bleek dat 'gehoorzame' hondenrassen langer leven dan hondenrassen die lastiger op te voeden zijn.
De persoonlijkheidskenmerken van de honden werden uit eerdere wetensschappelijke studies gehaald. Als voorbeelden van gehoorzame honden worden Duitse herders en poedels genoemd en als rassen die wat lastiger op te voeden zijn beagles en dwergkezen. Er werd uiteraard rekening gehouden met het feit dat grote honden gemiddeld genomen korter leven dan kleine rassen.
Uit de analyse van de Canadezen blijkt ook dat honden met een sterke territoriumdrift meer calorieën verbruiken dan gehoorzame honden. Mogelijk zou dit hun kortere levensduur verklaren. Volgens de hoofdonderzoeker is het verband tussen persoonlijkheid van een hond en de levensduur en het calorieverbruik waarschijnlijk wetenschappelijk bepaald.
Vermoed wordt dat verschillende hondenrassen in de loop van de geschiedenis vooral gefokt zijn op basis van hun persoonlijkheidskenmerken. Maar de genen die verantwoordelijk zijn voor bepaalde karaktereigenschappen hebben mogelijk ook invloed gehad op de levensduur en het calorieverbruik van de dieren.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The American Naturalist.