Huisdierdonorcodicil

26mei2010
Bron: uu.nl
Door het instellen van het Huisdierdonorcodicil pakt de vereniging Proefdiervrij het stijgende aantal proefdieren in het onderwijs aan. Overleden huisdieren worden, met toestemming van de eigenaar, ingezet voor practica binnen de Universiteit Utrecht.
De samenwerking van Proefdiervrij en de Universiteit Utrecht draagt constructief bij aan de vermindering van het aantal proefdieren. Practica op proefdieren worden aangeboden bij studies als (dier)geneeskunde, biologie en tandheelkunde. Deze practica dienen ter illustratie van de lesstof en om de studenten vaardigheden als opereren en hechten te laten oefenen. Door overleden huisdieren bij de practica te gebruiken hoeven niet meer speciaal gefokte proefdieren gebruikt te worden.

Overleden huisdieren kunnen niet rechtstreeks aangeboden worden, dit gaat altijd via de dierenarts. Het is ook niet zo dat een huisdier al over een ‘donorcodicil’ moet beschikken. Wanneer een dier komt te overlijden of wordt geëuthanaseerd kan de eigenaar ervoor kiezen om het overleden huisdier af te staan aan de Universiteit van Utrecht. Honden, katten, konijnen, ratten en cavia’s kunnen gedoneerd worden. De huisdieren worden onder toezicht van een proefdierdeskundige ingezet bij de practica. De docent ziet erop toe dat er op een waardige manier met de dieren wordt omgegaan. Hier overleden huisdier helpt de student om een vakbekwame dierenarts te worden en voorkomt tevens dat proefdieren speciaal voor de practica gefokt en gedood moeten worden.

Momenteel werken een tiental Utrechtse dierenartsen mee aan het initiatief. Stichting Proefdiervrij wil dit graag uitbreiden naar alle universiteiten en dierenartspraktijken in heel Nederland.