Pacemaker voor fret

09juni2010
Bron: uu.nl (tekst en foto)
Bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren is voor het eerst een pacemaker geplaatst bij een fret. Fret Bello maakt het, enkele weken na de operatie, goed. Ze is veel actiever en levenslustiger geworden.
Het plaatsen van pacemakers vindt al regelmatig plaats bij honden. Toch was het de eerste keer buiten de VS en pas de tweede keer wereldwijd dat een dergelijke ingreep bij een fret werd uitgevoerd. Fret Bello, zes jaar, had een gemiddelde hartslag van 60 slagen per minuut, in plaats van de normale 180 slagen per minuut. Ze was lusteloos en viel soms flauw bij activiteiten. Behandeling met medicijnen (ook in de Universiteitskliniek) had geen effect. Het plaatsen van een pacemaker werd gezien als enige oplossing om de kwaliteit van leven voor de fret structureel te verbeteren. Na een operatie van drie uur en een nachtje overblijven op de intensieve zorgafdeling mocht Bello weer naar huis.

De hartslag is verbeterd en de fret is zoveel actiever geworden dat ze door de eigenaresse ‘Terror Bello’ genoemd wordt. Het formaat van de pacemaker (een humaan model) lijkt de fret geen hinder te bezorgen. De komende maanden wordt ze nog goed inde gaten gehouden, omdat in deze periode de kans op complicaties het grootst is.