Batagur schildpadden

23juni2010
Bron: zoovienna.at
In Tiergarten Schönbrunn zijn ze er bijzonder trots op. De dierentuin heeft de wereldwijde primeur van de geboorte van twee Batagurschildpadden. Deze schildpaddensoort is ernstig bedreigd, er zijn nog maar twintig exemplaren bekend in de wereld.
In de vorige eeuw kwamen de noordelijke Batagurschildpadden (Batagur baska) veelvuldig voor in de rivieren van Zuidoost India, Myanmar en Bangladesh. Zowel het vlees als de eieren gelden als delicatesse en de soort is hierdoor bijna uitgeroeid.
In april kreeg Tiergarten Schonbrunn vier Batagurschildpadden, waaronder twee drachtige vrouwtjes, van Reiner en Peter Praschag. Dit vader en zoon team van schildpadexperts is al jaren onvermoeibaar bezig om schilpadden ‘van de kookpot’ te redden. Er werd uitgebreid overlegd met de dierverzorgers in de dierentuin, omdat deze dieren bijna uitgestorven zijn. De beste omstandigheden moesten geboden en de eieren mochten geen moment uit het oog verloren worden.
En met resultaat: twee jongen schildpadjes kropen uit het ei. In de dierentuin wordt nu zoveel mogelijk informatie verzameld om de dieren zo optimaal mogelijk te houden. De volwassen dieren zullen al snel in een groot schildpaddenverblijf in het Regenwoudhuis te zien zijn, de jonge dieren blijven voorlopig achter de schermen.