Babynijlpaard

07juli2010
Bron: zooantwerpen.be
In Antwerpen is eind mei een nijlpaardje geboren. Moeder is Imani, het jongste nijlpaard in de Antwerpse Zoo. Vader is Hein, ook de vader van Imani. Door deze verwantschap was de komst van het jonge nijlpaardje niet gepland.
Nijlpaarden staan sinds 2006 op de Rode Lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature) met als status kwetsbaar. De populatie neemt de laatste jaren snel af, vooral in West- en Centraal Afrika. Redenen voor de afname zijn stroperij (voor vlees en ivoor) en habitatverlies.
In Europa is Tsjechië de stamboekhouder van de nijlpaarden. De populatie nijlpaarden in de Europese dierentuinen (165 dieren verspreid over 54 dierentuinen) dreigt te verouderen. Er wordt bij voorkeur gekweekt met niet-verwante dieren.

Toen het mannetje Hein interesse begon te vertonen in Imani, kreeg zij de pil. Kennelijk al te laat want zij is al met 2 jaar en 4 maanden bevrucht. Dit is jong, in het wild krijgen de nijlpaardenvrouwtjes met 7 jaar hun eerste jong. Na een dracht van ongeveer 240 dagen werd het jong geboren. Het gaat goed met moeder en jong. Er wordt vermoed dat het een mannetje is. Imani en het jong verblijven momenteel apart van Hein en Hermien.

Op de foto vader Hein.