Kankercentrum voor dieren

07juli2010
Bron: uu.nl
Kort geleden is het Misdorp Centrum voor Veterianire Radiotherapie geopend. Dit is in Nederland de eerste en enige plaats waar honden en katten met kanker intensief bestraald kunnen worden. Naar verwachting kunnen zo’n 350 dieren per jaar behandeld worden.
Het centrum is onderdeel van de faculteit Diergeneeeskunde van de Universiteit van Utrecht en is genoemd naar de eerste hoogleraar veterinaire oncologie van de faculteit Diergeneeskunde, Prof Wim Misdorp.
Volgens een van de initiatiefnemers van het centrum komt het eerste idee hiervoor bij eigenaren van huisdieren vandaan. Nederlanders zijn gek op hun huisdieren en hebben er veel voor over om ze een zo goed en zo lang mogelijk leven te geven.
In de strijd tegen kanker neemt bestraling een waardevolle plaats in naast operaties en chemotherapie. Soms wordt bestraling toegepast na een operatie of omdat de kanker op een niet te opereren plaats zit. Ook kan bestraling toegepast worden als pijnstilling.
Huisdieren kunnen bij het bestalingscentrum behandeld worden na verwijzing door de eigen dierenarts. Voor de bestralingen worden de dieren onder narcose gebracht. De bestraling zelf duurt niet lang en is niet pijnlijk maar het is wel belangrijk dat het dier heel stil ligt. Al naar gelang de intensiteit van de bestraling kan het dier tijdelijk opgenomen worden in de kliniek. Soms zijn er bijwerkingen van de bestraling maar meestal zijn die behandelbaar en tijdelijk.
De kosten voor bestraling liggen ongeveer tussen de 1300 en 2500 euro maar dat is uiteraard afhankelijk van het exacte behandelplan. Kosten voor diagnose, operaties en andere behandelingen zijn hier nog niet in meegerekend. De kosten worden vaak voor een groot deel door de dierenziekteverzekering vergoed.