Witte neushoorn

21juli2010
Bron: burgerszoo.eu
Een tijdje terug werd er een witte neushoorn in Burgers' Zoo geboren. Hij kreeg de naam Dozer. Aangezien het heel lastig is om neushoorns te fokken, is de geboorte behoorlijk bijzonder.
In Europa worden slecht twee tot vier witte neushoorns per jaar geboren. In totaal zijn er nu zeven witte neushoorns in Burgers’ Zoo.
De witte neushoorn is een groot en stevig gebouwd dier met een dikke grijze huid en een kort staartje. De witte neushoorn is groter dan de zwarte neushoorn. Het dier kan en lengte van 360 tot 420 cm bereiken. De schofthoogte ligt tussen de 170 en 185 cm. De mannetjes zijn groter en zwaarder dan de vrouwtjes. Het gewicht van een vrouwtje ligt tussen de 1,4 en 2 ton. Het gewicht van een mannetje ligt tussen de 2 en 3,6 ton. Verder heeft de witte neushoorn een lange, rechthoekige kop, grote ovale oren en kleine ogen aan de zijkant van de kop. Het dier ziet slecht, maar heeft een sterk ontwikkeld reukvermogen en gehoor. De witte neushoorn heeft op de neus twee hoorns. De voorste hoorn wordt zo’n zestig cm groot. De achterste hoorn is kleiner en dikker.

Ondanks de benaming witte neushoorn is het dier niet wit van kleur. Hij is zelfs niet eens lichter van kleur dan de zwarte neushoorn. Het dier dankt zijn naam aan een vertaalfout. De Engelsen vertaalden het Afrikaanse woord “wyd” als wit in plaats van breed. Het breed slaat op de breedte van de lippen. Deze brede lippen zorgt ervoor dat de witte neushoorn beter kan grazen. De zwarte neushoorn heeft echter puntige lippen die helpen bij het plukken van bladeren en twijgen.

In het wild komt de witte neushoorn vooral voor op de savannes begroeid met kort gras. Er zijn twee soorten witte neushoorns, namelijk de noordelijke witte neushoorn (Ceratotherium simum cottonie) en de zuidelijke witte neushoorn (Ceratotherium simum simum). De eerste leeft in het noordoosten van Kongo en is sterk bedreigd. De tweede leeft in Zuid-Afrika, Botswana, Mozambique, Namibië, Swaziland, Zimbabwe, Zambia en Kenia.