Prostaatkanker gedetecteerd door honden

21juli2010
Bron: livescience.com, foto Steffen Heinz
Het klinkt bizar om prostaatkanker op te sporen door middel van honden. Toch is het mogelijk. Veel dieren hebben veel betere zintuigen dan mensen; katten kunnen zien in bijna volledige duisternis, ...
olifanten kunnen via hun gevoelige voetzolen de voetstappen van andere olifanten opvangen die mijlenver weg zijn en zo zijn er nog talloze voorbeelden. Honden staan natuurlijk bekend om hun opmerkelijke reukvermogen en worden veelvuldig gebruikt bij het opsporen van drugs, explosieven en ontsnapte gevangenen.

Een recent onderzoek wees uit dat een bepaald hondenras, de Belgische Mechelse herder, getraind kan worden om prostaatkanker op te sporen. In Hospital Tenon in Parijs werden honden getraind om de geur van de urine van mannen met prostaatkanker te onderscheiden van de urine van mannen zonder prostaatkanker. Aan de eind van de training en van het onderzoek de identificeerde honden 63 van de 66 samples correct.

Het reukvermogen van honden is zo’n honderdduizend keer meer accuraat dan die van mensen. Prostaatkankercellen geven een bepaalde geur af. Uit het onderzoek blijkt dat honden de geur van een molecuul dat geproduceerd wordt door een kankercel kunnen herkennen. Nieuw onderzoek is veelbelovend, maar de echte winst ligt in het identificeren van specifieke moleculen die door honden opgespoord kunnen worden.

Een aantal wetenschappers is voorzichtig optimistisch, omdat het hier om een klein onderzoek gaat dat herhaald moet worden door andere onderzoekers om te bewijzen dat er sprake is van een significant effect. Als het onderzoek herhaald kan worden, kan het opsporen van prostaatkanker door middel van honden meer accuraat zijn dan de tot nu gebruikte bloedtesten.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0