Chimps aan de pil

04augustus2010
Bron: burgerszoo.eu
Zeven chimpansee vrouwtjes in Burgers' Zoo zijn aan de pil. Omdat chimpansees voor wat betreft hun DNA voor meer dan 98 procent overeenkomen met mensen kunnen dezelfde anticonceptiemiddelen als die van mensenvrouwtjes gebruikt worden.
De chimpansees hoeven niet elke dat een pil te slikken, de dierenarts heeft (onder volledige narcose) een buisje met anticonceptiemiddel ingebracht in de bovenarm van de chimpansees. Het buisje wat tussen de biceps en de triceps geplaatst is geeft gedurende langere tijd de werkzame stof af.

Het is al langer bekend dat er verschillende ondersoorten chimpansees zijn, maar pas met modern DNA onderzoek is nu zeer exact vast te stellen tot welke ondersoort specifieke dieren behoren en of ze raszuiver zijn of een kruising van ondersoorten. In Europese dierentuinen komt de West-Afrikaanse ondersoort het meest voor. De coordinator van het Europese fokprogramma van de chimpansee heeft besloten dat alleen met die ondersoort verder gefokt wordt om zo een genetisch gezonde populatie op te bouwen.