Kweekprogramma komodovaraan

04augustus2010
Bron: zooantwerpen.be
De dierentuin van Antwerpen start binnenkort met een kweekprogramma van de komodovaraan. Er zijn niet veel dierentuinen in Europa die met deze grootste hagedissoort kweken. Met slechts 43 dieren in de Europese dierentuinen is het ook daar al een redelijk zeldzaam dier.
ZOO Antwerpen heeft al veel ervaring in kweekprogramma’s van bedreigde reptielensoorten en haalt daar goede resultaten mee. De dierentuin krijgt nu, als een van de weinigen, de kans een kweekkoppel te houden. Het mannetje verblijft al in Antwerpen, het vrouwtje komt nu over vanuit Colchester Zoo (UK). Dit vrouwtje is al beduidend groter (2,20 meter) en zwaarder (21 kilo) dan het jongere mannetje (1,50 meter lang, 11 kilo). Het kan dus nog wel even duren voordat er een paring plaatsvindt.
Na een geslaagde bevruchting legt het vrouwtje zo’n 30 eieren die na 7 tot 8 maanden uitkomen.

In de natuur leven komodovaranen solitair. Ook in Antwerpen zullen de dieren buiten de paarijd niet samen gehuisvest worden. De komoodovaranenn komen in het wild nog op enkele eilanden in Indonesië voor. Er wordt geschat dat de populatie zo’n 6000 dieren groot is.