Orang oetans

18augustus2010
Bron: ouwehand.nl
De orang oetans in Ouwehands Dierenpark Rhenen kregen afgelopen vrijdag turnles van Epke Zonderland. De topturner opende hiermee het vernieuwde buitenverblijf van de orang oetans.
In dit nieuwe buitenverblijf kunnen de orangs oetans echt van boom tot boom slingeren, boven de bezoekers. De bomen zijn tot wel tien meter hoog om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de natuurlijke behoefte om te klimmen en te slingeren.
In het Maleis betekent orang oetan (Pongo pygmaeus) bosmens. In de vrije natuur komen de mensapen bijna niet op de grond. In Ouwehand kunnen de dieren nu vanuit hun binnenverblijf (het Orihuis) via één boom in een afgeschermd gebied naar boven klimmen. Vanuit deze boom kan naar zeven andere bomen geslingerd worden. Deze bomen zijn afgeschermd, zodat de dieren niet naar beneden kunnen komen. Bezoekers kunnen onder de bomen door lopen.
Om het klim- en klautergebied extra aantrekkelijk te maken is in een aantal bomen een voederlift geplaatst. Del ift brengt op onregelmatige tijden wat fruit of iets anders lekkers naar boven. Via een luikje hoog in de boom kunnen de orang oetans bij de tractatie.