Rol van het huisdier

18augustus2010
Bron: physorg.com
De plaats van een hond of kat in een huishouden is afhankelijk van waar de baasjes opgegroeid zijn. Volgens Blouin, een onderzoeker van Indiana University South Bend (USA) bepaalt dat, naast de aanwezigheid van kinderen in een huishouden, voor een groot deel de status van de huisdieren.
Blouin deed uitgebreid onderzoek naar de status van dieren in het huishouden. In landelijke gebieden (of bij mensen die in een landelijk gebied opgegroeid zijn) is de hond of kat vooral een dier. Deze mensen hebben van jongs af aan te maken met diverse dieren zoals boerderijdieren en wilde dieren. In de stedelijke gebieden worden de honden en katten vaker als kinderen beschouwd.
De status van het huisdier, dier of kind, bepaalt in hoge mate hoeveel tijd en geld (voer, speeltjes, dierenarts) er aan het dier besteed wordt.
Wanneer er kinderen in een huishouden komen, kan dit de status van het dier beinvloeden. Er is dan minder tijd om aan de dieren te besteden. Ook kan door de komst van de kinderen het huisdier wat als kind beschouwd werd deze status verliezen. Het wordt weer een dier.

Van de huisdierhouders uit Indiana die bij het onderzoek betrokken waren ging 93% van de hondeneigenaren en 77% van de katteneigenaren minstens eenmaal per jaar met hun dier naar de dierenarts. Van de hondeneigenaren spendeerde 81% en van de katteneigenaren 67,5% minstens twee uur per dag aan hun huisdier. Twee procent van de honden- en katteneigenaren spendeerde niet elke dag aandacht aan hun huisdier.