Vogelgriep

19augustus2005
Om te voorkomen dat de vogelgriep via de trekvogels Nederland zal bereiken heeft Minister Veerman (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) een pakket van maatregelen afgekondigd. Hij liet zich daarbij adviseren door een commissie van deskundigen.
Deze commissie heeft ophokplicht geadviseerd voor commercieel gehouden pluimvee. Verder beveelt zij aan om een advies op te stellen voor hobbydierhouders, in overleg met deze houders.
De oplossingen moeten volgens Veerman bescherming bieden tegen de insleep van het vogelgriepvirus, en welzijnsvriendelijk zijn. Verder mogen ze zo weinig mogelijk economische schade toebrengen. Er zullen naar aanleiding hiervan gesprekken plaatsvinden met het bedrijfsleven en de Europese Commissie

De verplichting om pluimvee binnen te houden vermindert de kans op besmetting met de vogelpest door trekvogels. Minister Veerman verzocht de deskundigencommissie met spoed advies uit te brengen. De commissie bestaat uit onafhankelijke wetenschappers uit diverse veterinaire en biologische disciplines en praktijkdeskundigen.
Volgens de commissie kunnen trekvogels de ziekte overbrengen. Verder kan het virus (aviaire-influenzavirus) worden binnengehaald door import van levende vogels, pluimveevlees en –producten, consumptie-eieren en eiproducten. Ook reizigers kunnen de ziekte meevoeren. De import van levende vogels vormt echter het grootste risico.
Import uit de Aziatische landen, Rusland en Kazachstan is al verboden.