Panda geboren in Weense zoo

15september2010
Bron: harpij.nl en zoovienna.at
In Tiergarten Schonbrunn in Wenen (Oostenrijk) is eind augustus een panda geboren. Panda's raken maar hoogst zelden zwanger in gevangenschap en jong is tot stand gekomen na een natuurlijke bevruchting. In Europa is dat één keer eerder gebeurd.
Die eerste keer vond plaats bij ditzelfde koppel panda’s. Hieruit werd in 2007 Fu Long geboren, een broer van de huidige panda-baby. Fu Long werd eind 2009 naar China overgebracht. Hij leeft daar nu in een panda opvangcentrum.
Vrouwelijke panda’s zijn slechts twee tot drie dagen per jaar vruchtbaar. Ondanks het slechte weer in die periode hebben vrouwtje Yang Yang en mannetje Long Hui toch enkele malen met elkaar gepaard. Na een draagtijd van vijf maanden werd de panda baby geboren. Bij de geboorte zijn panda’s zo’n 10-12 cm lang en wegen zo’n 100 gram. Yang Yang en haar jong verblijven in een kraamhok. Hier wordt het jong elke twee uur gezoogd. Yang Yang kan wel het kraamhok verlaten om te gaan eten en drinken. Wat er gebeurt in het kraanhok is voor bezoekers van de dierentuin wel te volgen. Er hangen camera’s en regelmatig worden filmpjes gemaakt die de bezoekers op televiesieschermen kunnen zien.
Om zeker te zijn van goed voedsel voor de reuzenpanda’s is in Tiergarten Schönbrunn op diverse plekken bamboe aangeplant. De meeste bamboe wordt van elders aangekocht maar wanneer de aanvoer vertraagd is kan hier gebruik van gemaakt worden. De zogende moeder krijgt nu ook regelmatig een vers gesneden bos bamboe.
De jonge panda groeit hard, op de video beelden is al duidelijk te zien dat het jong groter is dan vlak na de geboorte. Ook is nu de overbekende zwart-witte tekening te zien.