Orang oetan op dieet

15september2010
Bron: monkeyworld.org, bron foto: hln.be
Oshine de orang oetan is eind augustus gearriveerd in Monkey World, een opvangcentrum voor primaten in Dorset (Verenigd Koninkrijk). Na dertien jaar als huisdier te zijn gehouden moet Ohine nu leren aap te zijn en te eten als een aap.
Door haar onnatuurlijke leven als huisdier met te weinig beweging en verkeerd voedsel weegt Oshine nu rond de 100 kilo. Dit is tweemaal zoveel als een normaal gewicht. Ze is daarmee de zwaarste orang oetan in het Vereningd Koninkrijk, een record om niet trots op te zijn.
Al in 2008 realiseerde de vorige eigenaar van Oshine dat ze haar niet de juiste omstandigheden kon bieden door Oshine alleen thuis te houden. Ze nam contact op met Monkey World. Het papierwerk heeft de nodige tijd gekost maar eind augustus landde Oshine dan toch op Heathrow Airport. De reis van Zuid Afrika naar London was nog niet zonder risico, zeker gezien het ongezonde overgewicht van de orang oetan. Ruim voor vertrek uit Zuid Afrika is een team van Monkey World daarheen gereisd, met een speciale transport box voor Oshine. Zij kon zo rustig aan haar verzorgers en aan de box wennen. Uiteindelijk kroop Oshine zelf de box in en hoefde niet eens onder narcose vervoerd te worden.

In Monkey World is Oshine in de crèche geplaatst, ondanks het feit dat ze al een volgroeide orang oetan is. In deze crèche worden jonge orang oetans opgevangen die in gevangenschap geboren zijn maar door hun moeder in de steek gelaten werden. Hier maakt ze voor het eerst kennis met soortgenoten. Ze kan klimmen en slingereen en ook krijgt ze hier een natuurlijk, gezond dieet met veel groenten en fruit. Wanneer Oshine weer een normaal gewicht heeft, fitter is en meer van het normale orang oetan gedrag snapt kan ze overgeplaatst worden naar één van de andere groepen. De verzorgers hopen dat ze dan haar eigen gezin kan starten.