Verrassing met streepjes

27oktober2010
Bron tekst en foto: zoo-frankfurt.de
Groot was de verrassing van een dierverzorger in de dierentuin van Frankfurt toen hij in het verblijf van de Sumatraanse tijger een jong ontdekte. Na vele onderzoeken was de tijgerin onvruchtbaar verklaard, maar de laatste behandeling is kennelijk toch succesvol geweest.
De worp bestond uit twee dieren, een dood mannetje en een levend en actief vrouwtje. De negenjarige moeder accepteerde het jong echter niet. Dat een dracht bij grote katachtigen onontdekt blijft is niet zeldzaam en ook dat de moeder de eerste worp niet accepteert komt vaker voor, volgens de direkteur van de dierentuin.
De kleine tijgerwelp is onder de hoede gesteld van de dierenartsen van de dierentuin en wordt nu met de hand grootgebracht. Zij is ondertussen al flink zwaarder geworden en heeft na tien dagen haar ogen open gedaan. Sindsdien wil ze niet meer alleen maar drinken en slapen maar ook spelen! Om haar een zo goed mogelijke voorbereiding op het leven te geven, gaat de kleine Daseep binnenkort de Zoo Frankfurt verlaten om samen met Siberische tijgerwelp Tschuna opgevoed te worden. Tschuna is ruim twee weken eerder geboren in de dierentuin van Wuppertal en is ook door haar moeder verstoten.
De beide welpjes moeten samen opgroeien om zo de tijgermanieren te leren, zodat ze later aansluiting bij hun soortgenoten kunnen vinden.

De Sumatraanse tijger is de kleinste ondersoort van de tijgers. Deze tijger komt in het wild alleen voor op Sumatra en daar zijn naar schatting nog maar zo’n 400 dieren. In de Europese dierentuinen leven 101 Sumatraanse tijgers die allemaal opgenomen zijn in het European Endangered species Program (EEP).