Hond herkent gezicht baasje

10november2010
Bron: scientias.nl
Honden herkennen hun baasjes grotendeels op basis van het gezicht, zo werk onderzocht. Wanneer het gezicht bedekt is, is de herkenning lastiger. Oudere honden hebben meer moeite om hun baas te herkennen.
Wetenschappers onderzochten de herkenning van baasjes door hun honden door de hond in een lege kamer te zetten. Het baasje en een onbekende persoon kregen de opdracht om allebei een aantal keer door de kamer te lopen. Deze twee personen ontmoetten elkaar elke keer recht voor de hond. Er werd bijgehouden naar wie de hond keek en hoe lang dat was. Dan verlieten de twee mensen de kamer, allebei door een andere deur. Nu werd bijgehouden bij welke deur de hond ging zitten.
De resultaten waren duidelijk: de honden keken vaker en langer naar de eigen baas en gingen vaker bij de deur zitten waaardoor de baas was weggegaan. Een tweede experiment werd op dezelfe manier uitgevoerd, maar nu hadden de beide personen hun gezicht bedekt. De honden letten tijdens dit experiment veel minder op hun baasje.

Wilde honden kijken naar lichaamssignalen om de identiteit van andere vast te stellen. Gedometiceerde honden zijn zo op de mens aangepast dat ze zelfs in staat zijn om de gezichtsuitdrukking van hun baas te herkennen. De studie bevestigt weer hoe sterk domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.

Honden die zeven jaar of ouder waren, bleven minder lang naar hun eigen baas kijken. Ook gingen ze minder vaak bij de deur zitten waardoor hun baas was vertrokken. De onderzoekers veronderstellen dat dat met ouderdom te maken heeft en dat de dieren wat vergeetachtig worden. Het proces van ouder worden verloopt bij honden redelijk vergelijkbaar als bij mensen, is uit eerdere studies gebleken.