Neushoorns

24november2010
Bron: safaripark.nl
Safaripark Beekse Bergen is coördinator van het Europese fokprogramma voor neushoorns. Doelstelling is het krijgen van nageslacht van neushoorns in Europa te bevorderen en het opbouwen van een duurzame populatie in de Europese dierenparken.
Vooral de voortplanting bij neushoorns die zelf in een dierenpark geboren zijn, is lastig. Slechts 13% van de 275 witte neushoorn die in een Europees dierenpark werden geboren, zorgde voor nageslacht. Het vermoeden is dat jonge vrouwtjes die in een kudde geboren worden hormonaal onderdrukt worden door hun moeder. In het wild verlaten jonge vrouwtjes de kudde wanneer hun moeder een volgend jong krijgt.
Safaripark Beekse Bergen stimuleert dan ook dan dierenparken hun vrouwelijke neushoorns met elkaar ruilen wanneer de dieren jongvolwassen zijn.
Een mooi voorbeeld van die strategie is de neushoornkoe Makoubu. Zij werd geboren in Whipsnade Zoo in Engeland. Makoubu kreeg hormoonbehandelingen en een kunstmatige inseminatie maar werd maar niet drachtig. In april 2009 verhuisde zij naar Safaripark Beekse Bergen. Hier werd ze op natuurlijke manier door neushoornstier Miquelin bevrucht. Ze is nu op de helft van de dracht en maakt het volgens de verzorgers uitstekend. In augustus 2011 wordt een kalf verwacht, na een dracht van zo’n anderhalf jaar.

Eind 2009 zorgde neushoornkoe Dounia voor een primeur. Zij kreeeg toen een kalf, Zahra. Dit was voor de Beekse Bergen de eerste maal dat een neushoorn die zelf in het park geboren was, voor nageslacht zorgde.

De neushoorn op de foto is overigens niet één van de neushoorns uit het Safaripark.