Paard wordt filmster

24november2010
Bron: uu.nl
De horrorfilm 'Sint' is net in premiere gegaan. In de dakscene raast een paard in volle galop over een dak, tussen de schoorstenen door. Delen van deze dakscene zijn opgenomen in de Universiteitskliniek voor Paarden.
Voor de opnames werd de Universiteitskliniek tijdelijk omgebouwd tot filmstudio. Onderwijspaard Opium van de Kliniek werd gefilmd terwijl ze op een paardenloopband galoppeerde met een stunt-Sinterklaas op haar rug.
Normaal gesproken wordt de loopband gebruikt voor geavanceerd bewegingsonderzoek bij sportpaarden. Door draf en galop van dichtbij te monitoren wordt inzicht gekregen in de manier van bewegen van de paarden. Op de benen van het paard worden dan sensoren geplakt. De balans van het paard op elk moment van stap, draf en galop wordt bepaald. Zo kunnen trainingen en revalidatie beter afgesteld worden op het paard.
Voor de film waren die sensoren niet nodig. Door Opium op de loopband te laten galopperen kon van zeer dichtbij en van alle kanten gefilmd worden. Zelfs in volle galop! Dit leverde spectaculaire beelden op. De ruimte om de loopband heen was helemaal afgedekt met groene schermen. Hierdoor konden de beelden digitaal uitgeknipt en in de film gemonteerd worden. Voor sommige speciale effecten in de film is gebruik gemaakt van een neppaard.
De Universiteitskliniek voor Paarden is trots op het resultaat. Volgens de specialist Orthopedie is het een mooie mix geworden van de expertise op het gebied van het bewegingsapparaat en het spektakel van de filmindustrie.