Spin bedrogen

24november2010
Bron: scientias.nl
Spinnen gebruiken hun web om insecten te vangen. Er is nu ook een insect ontdekt wat de rollen omdraait. Dit insect laat het web van de spin trillen en doet zo een prooi na. De spin die op de trilling afkomt wordt neergestoken en opgegeten.
Het insect (Stenolemus bituberus) behoort tot de orde van halfvleugeligen, waartoe ook wantsen, bladluizen en cicaden behoren. Het maakt goed gebruik van de vangmethode van spinnen. Deze sporen insecten die in het web gevangen zijn op met behulp van trillingen. De Stenolemus bituberus laat met zijn voorpoten het web van een spin trillen. De spin die hierop af komt wordt gevangen tussen de voorpoten van het insect en wordt gestoken. Al snel sterft de spin.
De trillingen die de Stenolemus bituberus maakt zijn hetzelfde als die van insecten die echt in het web gevangen zijn. Onderzoekers hebben dit bekeken door urenlang met hun neus boven het web van een spin te gaan hangen. De insecten bewegen zich heel voorzichtig in het web. Het is overigens niet zo dat de truc altijd lukt. Ook de Stenolemus bituberus verdwijnt wel eens in de maag van een spin. Toch hebben de onderzoekers diepe bewondering voor het insect. Ze vinden het ongelofelijk dat een dier dat meestal als voedsel van de spin gezien wordt, zo’n controle heeft gekregen over het gedrag van het roofdier.