Snelle struisvogels

24november2010
Bron: scientias.nl
Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond waarom struisvogels zo lang zo hard kunnen rennen. In de pezen kan in vergelijking met mensen tweemaal zoveel elastische energie opgeslagen worden.
Doel van het onderzoek was uit te vinden hoe verschillende diersoorten die hard en efficient kunnen rennen, dat mechanisch aangepakt hebben.
Op het land is de struisvogel de snelste vogel. Op korte afstanden zijn leeuwen en cheetahs sneller, maar struisvogels, antilopes en paarden kunnen hard rennen over lange afstanden. Uiteindelijk werd voor de struisvogel gekozen als proefdier omdat deze qua gewicht vergelijkbaar is met een volwassen mens.

In het onderzoek werden de tred en beweging van vijf mensen en vijf tamme struisvogels bestudeerd terwijl ze allemaal vijftig meter renden. Ook de krachten op de ondergrond werden bepaald.
Uit het onderzoek bleek dat mensen en struisvogels evenveel werk moeten verzetten om hun benen/poten te bewegen. De opslag van energie en het weer vrijkomen daarvan in de pezen liet echter een groot verschil zien. Met de energie die in de pezen was opgeslagen kon de stuisvogel 83 procent meer werk verzetten dan de mens. De struisvogel raakt dus veel minder snel vermoeid.

In het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the Royal Society Interface verscheen het artikel. De resultaten van dit onderzoek zijn ook belangrijk bij de ontwikkeling van protheses en voor de ontwikkeling van robots.