Okapi in Blijdorp

08december2010
Bron: rotterdamzoo.nl
In Blijdorp is een nieuwe okapimannetje gearriveerd. De elfjarige Kamba komt uit Kopenhagen. Na een korte quarantaineperiode mocht Kamba kennis maken met de al in Blijdorp verblijvende okapi's.
De introductie van nieuwe dieren in een bestaande groep moet altijd met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Kamba is ook nog eens niet veel soortgenoten gewend. Hij had in Kopenhagen een oud vrouwtje en een jong mannetje als buren. In Blijdorp bestaat de okapi-groep verder uit drie vrouwtjes en een jongvolwassen mannetje. Eén voor één werden de dieren aan elkaar voorgesteld via aangrenzende binnenverblijven. Vooral het jonge mannetje moest erg wennen aan een mogelijke concurrent. Eén van de vrouwtjes vertoonde veel belangstelling voor Kamba en die belangstelling was wederzijds. Met gestrekte hals werd er naar elkaar gegluurd, waarbij steeds zacht geblaat werd. Ook probeerden ze door de tralies heen elkaars oren te likken. Dit is het betere flirten in okapi taal. De twee oudere vrouwtjes waren niet speciaal gecharmeerd van Kamba.
Kamba mag nu het buitenverblijf gaan verkennen en dan worden de dieren, onder begeleiding van de verzorgers, pas echt met elkaar in contact gebracht.
In Blijdorp hopen ze op de vorming van twee koppeltjes, zodat de dierentuin weer een actieve rol krijgt in het fokprogramma. Dit wordt overigens gecoördineerd door Antwerpen Zoo.

In Nederland zijn alleen in Blijdorp okapi’s te zien. In het wild zijn de dieren ook zeldzaam. Hun natuurlijke habitat is een klein gebied in Kongo. Door de politiek instabiele situatie ter plaatse is het ook onbekend hoeveel okapi’s er nog in het wild leven.