Vermoeide bij danst slordig

22december2010
Bron: scientias.nl
Ook bijen hebben hun rust 's nachts nodig. Wanneer ze niet voldoende kunnen slapen, geven bijen de volgende dag hun waarnemingen over de plaats waar voedsel te vinden is slordig door aan hun collega's, zo bleek uit onderzoek.
De studie naar de bijen werd uitgevoerd aan de universiteit van Texas. Vijftig honingbijen (Apis mellifera) werden verzameld en in twee groepen verdeeld. In de ene groep kregen de bijen een klein stukje staal aan zich vastgemaakt, de bijen in de andere groep kregen een stukje koper aan hun lijf. De onderzoekers bewogen gedurende de nacht driemaal per minuut met een magneet in de buurt van de bijen (en dus de stukkjes metaal). De bijen met het stukje staal werden hier wakker van omdat staal magnetisch is, de bijen met de stukjes koper konden rustig doorslapen.
De volgende dag werden de bijen gevolgd met camera’s tijdens hun zoektocht naar honig. Nu werd ontdekt dat de bijen die ’s nachts steeds uit hun slaap waren gehaald veel minder precies dansten en ook meer variaties in hun dans hadden. Via deze dans communiceren de bijen met hun soortgenoten. Middels de dans wordt uitgelegd waar het voedsel te vinden is. Zowel de richting als de afstand worden aangegeven. Bijen die vermoeid waren gaven de andere bijen vaker slechte aanwijzingen en stuurden ze de verkeerde kant op.
Bijen hebben, net als mensen, zo’n acht uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren.