Kittens 16 weken bij hun moeder

05januari2011
bron: felinewelfarefoundation.org, foto: kittenmand-tilburg.nl
De Feline Welfare Foundation adviseert om kittens langer bij de moeder te laten dan de wetgeving in Nederland en Belgie nu bepaalt. Het druist in tegen het natuurlijke gedrag en vergroot de kans op ziekte en gedragsproblemen aldus de FWF.
Er zijn verschillende argumenten om kittens langer bij de moeder te laten. Katten zijn echte moederskindjes die van nature zes tot acht maanden bij hun moeder blijven. Vrouwelijke katten blijven zelfs vaak levenslang bij de moeder. In zeer barre tijden (bv hongersnood) kunnen kitten vanaf 16 weken het nest verlaten, eerder kunnen ze nog niet zelfstandig overleven. Kittens worden ook lang gezoogd, wel drie tot zes maanden en soms zelfs tot ze volwassen zijn. Vanaf vier weken mogen kittens niet meer onbeperkt drinken, de moeder jaagt ze met een flinke knauw weg. Vaak wordt daaruit verondersteld dat de kitten wel zonder de moeder kunnen, maar dat is niet waar. De moeder leert ze zo omgaan met frustratie. Wanneer de melkgift gestopt is mogen de kittens weer vaker zuigen en dit is voor de moeder en de kitten heel kalmerend.

Tot en met week 16 hebben kittens hun moeder nodig om belangrijke levenslessen te leren. Dit aanleren kan alleen in die periode. In week 2 tot 7 leren kittens over hun omgeving: mensen, geluiden als de deurbel en stofzuiger en andere dieren. In week 8 tot en met 16 leren kittens hoe zich onderling te gedragen. Ze leren de kattentaal met bijbehorende emoties, leren klauwen in te trekken bij het spelen en leren dat bijten niet gewenst is. Een kitten wat te vroeg bij de moeder weggehaald wordt, is sociaal gehandicapt. Ook zijn er fysieke redenen om de kittens langer bij de moeder te laten: een te vroege scheiding levert veel stress op in een periode waarin de weerstand niet optimaal is doordat het afweersysteem nog niet optimaal functioneert.

Al met al adviseert de FWF om kittens minimaal 16 weken bij de moeder te laten. Steeds meer fokkers houden hun kittens ook 16 weken aan. In Nederland en Belgie mogen de kittens volgens de wet al met zeven weken van de moeder gescheiden worden. De FWF zou graag zien dat deze leeftijdsgrens verhoogd wordt.
Naar de site van de FWF!