Twee hamerhaaien in Burgers'Zoo

05januari2011
Bron: burgerszoo.eu
In de week voor kerst arriveerden twee hamerhaaien in Burgers'Ocean, het tropisch koraalrifaquarium van Burgers'Zoo. Burgers'Zoo is het eerste publieksaquarium in Nederland waar grote hamerhaaien gehouden worden.
De hamerhaaien zijn in het wild gevangen in de buurt van Taiwan. Met deze haaiensoort wordt nog niet gekweekt in aquaria. Dit stelde de dierentuin wel voor een dilemma: liever worden er geen dieren uit het wild gehaald. Omdat de kennis over haaien groot is in het dierenpark zijn deze hamerhaaien toch toegevoegd aan de collectie. De bedoeling is om er in de toekomst mee te gaan kweken.

Het grote haaienbassin in Burgers’Ocean (3 miljoen liter water) is nu tijdelijk in tweeën gedeeld. De hamerhaaien kunnen nu rustig wennen aan hun buren, de luipaardhaaien en de zwartpunthaaien. De twee geschulpte hamerhaaien moeten ook leren om voer aan te nemen van speciale voerstokken. Hierdoor kunnen de dieren individueel gevoerd worden en kan ook via het voedsel medicatie toegediend worden.

De komst van de geschulpte hamerhaaien verliep niet helemaal zoals gepland. Eén van de dieren zonk na aankomst in het aquarium naar de bodem en bewoog niet voldoende. Haaien moeten blijven zwemmen om voldoende zuurstof binnen te krijgen. Duikers hebben het dier nog extra zuurstof toegediend maar dit mocht niet baten. Mogelijk is het transport te stressvol geweest voor deze hamerhaai, hoewel de andere hamerhaai hier geen blijvende hinder van heeft ondervonden. . Omdat hamerhaaien in groepen leven is snel een nieuwe hamerhaai ‘geregeld’. Nu zijn er dus toch twee hamerhaaien in Burgers’Zoo.

De foto van de hamerhaai is niet in Burgers'Zoo gemaakt.