Jaaroverzicht NVD

02februari2011
Bron: nvdzoos.nl
De 15 dierentuinen die lid zijn van de NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen) zijn redelijk tevreden over 2010. Het aantal bezoekers was wat minder dan in 2009 en er waren financiele problemen maar er is toch ook een hoop positiefs te melden.
Het bezoekersaantal van 2010 (9,8 miljoen) was 7% lager dan 2009. Dit wordt geweten aan enerzijds de recessie en anderzijds het weer. Een lange en koude winter aan het begin en eind van het jaar, een hete juli- en een natte augustusmaand zorgden voor minder bezoekers. Gelukkig komen abonnementhouders wel vaker en weet het bedrijfsleven de dierentuin ook beter te vinden. Van slechte financiële situaties wordt niemand blij maar de steunbetuigingen van bezoekers voor Dierenpark Emmen en voor Diergaarde Blijdorp (subsidiekorting) waren hartverwarmend. En dierentuinen zijn nog steeds populair: in de top 10 van meest populaire dagattracties staat zeven keer een dierentuin vermeld.

Hoogtepunten van 2010 in de diverse dierentuinen waren de geboorte van jonge ijsbeertjes (Blijdorp en Ouwehand), olifantenbaby’s (Emmen en Blijdorp), de komst van een buffel, die de Big Five completeerde (Beekse Bergen), jongen van de textorwever die voor het eerst werden grootgebracht (Dierenpark Wissel), de komst van rode brulapen (AquaZoo) en diverse grote mensapen die jongen kregen zoals een gorilla in GaiaPark, een orang oetan in Ouwehand en een bonobo en orang oetan in de Apenheul.
Nieuwe verblijven en voorzieningen waren er ook zoals olifantenverblijf Het Rijk der Reuzen (Dierenpark Amersfoort), grote volières (Dierenrijk en Blijdorp), gebouw de St@art (Apenheul) en een nieuw dienstencentrum (Ouwehand).

De NVD dierentuinen die ook lid zijn van de EAZA zullen in 2011 ook aandacht besteden aan de EAZA Ape Campaign. In een eerdere nieuwsbrief werd hier ook al aandacht aan besteed.