Bever leven

02februari2011
Bron: news.bbc.co.uk, foto Laszlo Ilyes
Over bevers was al wel bekend dat ze dammen bouwen en in een burcht wonen. Maar over het leven van bevers in de burcht was niet meer bekend dan wanneer ze hun burcht ingaan en die weer verlaten. De technologie om in de burcht te kijken zonder ...
het natuurlijke gedrag te verstoren was er nog niet. Kleine waterdichte camera’s zorgden ervoor dat dit manco in kennis nu gevuld is. In 23 burchten van bevers (Castor canadensis) in het overstromingsgebied van de Mississippi werden camera’s aangebracht. Gedurende een jaar werden observaties verricht en dit leverde verrassende inzichten op. In de burcht wordt zo’n 95 procent van de tijd besteed aan eten, slapen en verzorging van de vacht. De burcht is een relatief veilige plek voor de bevers waar ze gedrag kunnen laten zien wat buiten de burcht gevaarlijk kan zijn. Ook werd duidelijk dat de mannetjes en de vrouwtjes ongeveer evenveel tijd aan de jonge bevers besteden. Zowel jonge als volwassen bevers slapen ongeveer evenveel als mensen. Er blijft wel altijd een volwassen bever wakker, waarschijnlijk om op de jongen te letten. De jonge bevers (kits in het engels) doen meer dutjes. Ze slapen enkele uren en zijn dan weer een tijdje wakker.
De verwachting was dat bevers in hun burchten behoorlijk afgesloten zouden zijn van de buitenwereld, maar dat lijkt toch niet het geval te zijn. Rond vaste tijden verlaten ze de burcht om op zoek te gaan naar voedsel.
De verwachting was dat er ook agressief gedrag gezien zou worden. De meeste dieren die in sociale groepen leven vertonen agressief gedrag om de rangorde tussen individuen te bepalen. Maar in de beverkolonie werd geen agressief gedrag waargenomen.

Via de link is ook een filmpje te zien van het bever-leven in de burcht.
Een kijkje in de bever burcht.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0