Wel en wee olifantenkudde

02maart2011
Bron: dierenpark-emmen.nl
De olifantenkudde van Dierenpark Emmen is weer uitgebreid. Ditmaal werd het jong geboren in het buitenverblijf, voor de ogen van de bezoekers. Na de geboorte van het kalfje is er onrust in de kudde ontstaan en er is nu dan ook een verhuizing op komst.
Het kalfje, een mannetje, was vrij klein maar wel gezond en liep direct met de kudde mee. Vanwege het koude en stormachtige weer werd de kudde wel op stal gezet. Bezoekers konden de kleine olifant bewonderen door een groot raam.
Het stormachtige weer tijdens de geboorte was ook de inspiratie voor de naam die de jonge olifant heeft gekregen. Leuke ideeën konden gemaild worden naar het NCRV programma Willem Wever. Hier werd de naam Storm uitgekozen. Aangezien alle olifanten die in Emmen geboren worden een Birmaanse naam krijgen is de naam vertaald, dit is nu Mong Tine geworden.

Door de koude periode bleef Mong Tine met zijn moeder en oudere zus Ma Palai op stal. Ma Palai was de grote speelkameraad van de vijf jaar oude mannetjesolifant Unt Bwe. Dit jonge mannetje is nu gaan klieren in de kudde. Hij probeert zijn krachten uit op oudere olifanten. Hij is uit de kudde gehaald. Omdat de kans bestaat dat hij dit gedrag zal blijven vertonen, ook naar de babyolifant, is besloten dat er voor hem een plek in een andere dierentuin gezocht wordt. Het is heel gebruikelijk dat mannetjes de kudde verlaten wanneer ze 5-6 jaar oud zijn, maar voor Unt Bwe gebeurt dit nu eerder dan verwacht.

De foto is een wat oudere foto van de olifanten in Emmen, Mong Tine staat er niet op.