Lezingendag Koudbloedigen

30maart2011
N. Gianotten
Deze Lezingendag met als onderwerp Amazonia werd al eerder aangekondigd in de nieuwsbrief. Bij deze een verslag van deze goed bezochte dag. 44 Deelnemers (dierverzorgers uit verschillende dierentuinen en liefhebbers) kregen in de Zoo van Antwerpen een mooi programma voorgeschoteld.
Na een welkomstwoord van de organisatie werd de aftrap gegeven door Peter Galbuzera van het CRC van Antwerpen Zoo. Hij ging in op de rol die dierentuinen kunnen spelen bij het behoud van soorten en de bescherming van leefgebieden. Het fokprogramma van het goudkopleeuwaapje werd hier als voorbeeld aangehaald.
Stijn van der Water vervolgde met een diashow over kikkers die in het Amazonegebied voorkomen en in gevangenschap worden gehouden en gekweekt. De diashow werd met praktische verzorgingstips aangevuld.
Na de koffie was er een boeiende lezing van Ko Veltman (Vlinderpaviljoen Artis) over parasolmieren. Ook hier weer praktische tips over het aankopen, houden en verzorgen van deze boeiende insecten. De manier waarop parasolmieren in andere dierentuinen gehouden worden werd getoond en ook hoe het verblijf nog interessanter voor bezoekers gemaakt kan worden.
Voor de lunch mochten de deelnemers even ‘luchten’ en was er de gelegenheid om de Zoo te bekijken.
Net na de lunch gaf Louwerens-Jan Nederlof (Blijdorp) een lezing over de kweek en verzorging van de Herculeskever. Een imposante kever waar wel veel geduld voor nodig is: de generatietijd is ruim 18 maanden.
Na deze insecten was het de beurt aan de vissen: Wilfried van der Elst (Aquarium Antwerpen) gaf een presentatie over de zeer diverse vissen die in de Amazone voorkomen. Ook nu weer waren er praktische tips voor verzorging.
Hekkesluiter van de lezingendag was Eddy Even (Emmen) met een lezing over krokodillen en kaaimannen uit het Amazonegebied. Na een uitleg over het verschil tussen krokodil en kaaiman werden de 2 soorten krokodillen en 6 soorten kaaimannen uitgebreid besproken.

De evaluatie na afloop gaf een positief beeld, zozeer dat er al een datum is geprikt voor de volgende lezingendag Koudbloedigen. Datum is 15 maart 2012, lokatie Antwerpen Zoo en het thema is Australië. Meer informatie volgt tzt in het tijdschrift van de Harpij.