Prins Alfredhert

30maart2011
Bron: rotterdamzoo.nl en waza.org
Het Prins Alfred hert is een zeer zeldzame hertensoort die nog op twee eilanden in de Filipijnen in het wild voorkomt (Negros en Panay). In dierentuinen worden de dieren gehouden in fokprogramma's die gelinked zijn aan beschermingsprogramma's op de Filipijnen.
Het Prins Alfredhert (Cervus alfredi) is één van de kleinere hertensoorten met een lengte van zo’n 130 cm en een schouderhoogte van 60-80 cm. Volwassen dieren wegen 40-60 kg. Het heeft een wat gedrongen bouw, met vrij korte poten en een korte staart. De vacht is zacht en dicht en heeft een bruine kleur met lichtere vlekken op de flanken. De buik is lichter van kleur en het hert heeft een witte vlek op de kin en lichte ringen rond de ogen. Alleen de mannetjes hebben een gewei. Pas sinds 1983 wordt het Prins Alfredhert als een aparte diersoort onderkend, eerder werd het als een ondersoort van de sambar gezien. De natuurlijke habitat is het bos waar het hert de voorkeur heeft voor open plekken waar jonge planten groeien.

In dierentuinen worden de Prins Alfredherten in kleine groepen gehouden die bestaan uit een mannetje met enkele vrouwtjes met hun jongen. In het verblijf moet voldoende ruimte zijn en gelegenheid voor de dieren om voor elkaar te schuilen. Ook moet er gelegenheid zijn voor het nemen van een modderbad en moeten er takken aanwezig zijn waaraan het gewei schoongeveegd kan worden. Het rantsoen in de dierentuin bestaat uit gras, twijgen, bladeren, hooi, browser pellets, granen, vruchten en groente.

In Diergaarde Blijdorp is onlangs een Prins Alfredhert geboren. In Nederland is deze diersoort alleen in hier te zien. Sinds 1999 zijn er in Blijdorp twee fokstelletjes die de afgelopen jaren al tientallen jongen hebben voortgebracht. Deze jongen zijn naar diverse dierentuinen in het buitenland verhuisd.