Empathie bij kippen

30maart2011
Bron: livescience.com
Een bezorgde moeder wordt wel een moederkloek genoemd, en deze uitdrukking is meer waar dan tot nu toe bekend was. Onderzoek met kippen en hun kuikens heeft laten zien dat hennen ook empathie kunnen vertonen.
Empathie is het vermogen om door emoties van anderen geraakt te worden of om deze te delen. De meeste empathie studies zijn uitgevoerd bij zoogdieren. De verwachting was dat empathie verband houdt met de zorg voor jongen, zoals dat bij zoogdieren gebeurt. Maar nu ook empathie gezien is bij kippen zou dat er weleens op kunnen duiden dat dit al van een veel oudere voorouder afstamt, zo reageerde Frans de Waal op het onderzoek.
Het onderzoek werd uitgevoerd door hennen en hun kuikens bloot te stellen aan een beetje perslucht. Dit veroorzaakt een lichte stress, zonder pijn of schade. De hennen zaten apart van hun kuikens maar ze konden elkaar wel zien, ruiken en horen. Wanneer de hennen aan de perslucht blootgesteld werden gingen ze meer aandacht aan hun omgeving besteden. Maar wanneer de kuikens aan de perslucht blootgesteld werden, reageerden de hennen heftiger. De hartslag en de temperatuur van de kam (gemeten met een warmtecamera) gingen omhoog en de kuikens werden geroepen om naar de hen te komen. De alertheid van de hen nam toe en de verzorging van het verenkleed nam af. Deze verschijnselen duiden op stress bij het moederdier als gevolg van de behandeling van de kuikens. Door de kuikens naar zich toe te roepen probeert de hen de situatie te veranderen.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Universiteit van Bristol, door Joanne Edgar en is gepubliceerd in Proceedings of the Royal Society B.